We zijn tegenwoordig meer gehecht aan onze mobiele telefoonnummers dan ooit tevoren. Het is niet alleen een manier om bereikbaar te zijn, maar het is ook een identiteit geworden die we delen met vrienden, familie en collega's. Het idee om van nummer te veranderen kan ontmoedigend zijn, vooral als je al jarenlang hetzelfde nummer gebruikt. Gelukkig is er een oplossing: nummerbehoud. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over het behouden van je telefoonnummer, de voorwaarden en hoe je dit kunt aanvragen bij het overstappen naar een nieuwe provider of abonnement.

Wat is nummerbehoud?

Nummerbehoud is een service die je in staat stelt om je huidige mobiele telefoonnummer te behouden wanneer je overstapt naar een andere mobiele provider of een nieuw abonnement. Dit betekent dat je niet gedwongen wordt om een nieuw nummer te krijgen en iedereen op de hoogte te stellen van de verandering wanneer je besluit om van provider of abonnement te wisselen. In plaats daarvan kun je gewoon doorgaan met het gebruiken van je bestaande nummer, waardoor de overgang soepeler en minder stressvol verloopt.

Voorwaarden voor nummerbehoud

Er zijn enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor nummerbehoud:

 1. Je moet de houder zijn van het telefoonnummer dat je wilt behouden. Dit betekent dat het nummer op jouw naam moet staan en niet op die van iemand anders.
 2. Je moet een actief abonnement hebben bij je huidige provider. Je kunt geen nummerbehoud aanvragen als je abonnement al is beëindigd of als je prepaid-tegoed is verlopen.
 3. Je moet rekening houden met eventuele kosten die je huidige provider in rekening kan brengen voor het beëindigen van je abonnement, vooral als je nog steeds onder een contract staat.

Het proces van nummerbehoud

Het proces van nummerbehoud is relatief eenvoudig en bestaat uit de volgende stappen:

 1. Zoek een nieuwe provider of abonnement: Voordat je nummerbehoud kunt aanvragen, moet je eerst beslissen bij welke nieuwe provider je wilt aansluiten of welk nieuw abonnement je wilt afsluiten. Zorg ervoor dat je alle beschikbare opties onderzoekt en een provider en abonnement kiest die aan jouw behoeften voldoen.
 2. Informeer naar nummerbehoud: Wanneer je een nieuwe provider of abonnement hebt gekozen, informeer dan naar de mogelijkheid van nummerbehoud. De meeste providers bieden deze service gratis aan, maar het is belangrijk om dit te verifiëren voordat je verder gaat.
 3. Dien een aanvraag voor nummerbehoud in: Zodra je hebt bevestigd dat je nieuwe provider nummerbehoud ondersteunt, dien je een aanvraag in. Dit kan meestal online, telefonisch of in een fysieke winkel. Je moet je huidige telefoonnummer, de naam van je huidige provider en je persoonlijke gegevens verstrekken.
 4. Wacht op goedkeuring: Het proces van nummerbehoud kan enkele dagen tot een week duren, afhankelijk van de betrokken providers. Gedurende deze tijd zal je nieuwe provider communiceren met je oude provider om de overdracht van je nummer te regelen. Je ontvangt meestal een sms of e-mail ter bevestiging zodra het proces is voltooid.
 5. Activeer je nieuwe simkaart: Zodra je nummerbehoud is goedgekeurd en voltooid, ontvang je een nieuwe simkaart van je nieuwe provider. Plaats deze simkaart in je telefoon en volg de instructies om deze te activeren. Je bestaande telefoonnummer zou nu moeten werken met je nieuwe provider of abonnement.

Tips voor een soepele overgang

Om ervoor te zorgen dat het proces van nummerbehoud soepel verloopt, zijn hier enkele tips om in gedachten te houden:

 • Zorg ervoor dat je je huidige abonnement niet opzegt voordat het proces van nummerbehoud is voltooid. Dit kan leiden tot het verlies van je telefoonnummer.
 • Houd rekening met eventuele kosten die je huidige provider in rekening kan brengen voor het beëindigen van je abonnement, vooral als je nog steeds onder een contract staat.
 • Wees geduldig en geef het proces van nummerbehoud de tijd om te voltooien. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat je nummer volledig is overgedragen.
Terug naar Simkaart